Słodka… słodsza… najsłodsza wycieczka szkolna!
Klasa 2a w ramach projektu „Akcja – kwalifikacja 2” odbyła wizytę w Cukrowni Chełmża. W formie tzw. praktyki obserwacyjnej mogliśmy tam zapoznać się z produkcją i funkcjonowaniem zakładu. Przeszliśmy cały ciąg technologiczny, obejrzeliśmy konstrukcję aparatów cukrowniczych, sterownię i pracę robotów technologicznych, które jeszcze kilka lat temu, mogłyby być wspaniałą scenografią do filmu science fiction.
Wycieczka była …słodka! Dzięki perfekcyjnie zorganizowanym „Drzwiom otwartym” w cukrowni, mogliśmy zapoznać się z poszczególnymi etapami produkcji cukru, od pobierania próbek i mycia buraków, przez oczyszczanie i zagęszczanie soku, krystalizację, wirowanie, aż do magazynowania.
Wycieczka była …słodsza, niż mogliśmy przypuszczać. Na stacji wyparnej z soku rzadkiego usuwa się wodę do momentu, gdy zmieni się ona w sok gęsty o zawartości cukru wynoszącej ok.75%. Mogliśmy dokonać tzw. analizy organoleptycznej – sok był słodszy niż cukierki!
Wycieczka była …najsłodsza! Taki wniosek można było wysnuć, po analizie zmysłem smaku, ciemnobrązowego syropu o lepkiej konsystencji, który cukrownicy nazywają melasem i wykorzystują do produkcji alkoholu, drożdży piekarskich, kwasów organicznych – cytrynowego, szczawiowego oraz gliceryny. Najsłodszy melas to wspaniałe źródło cennych dla zdrowia pierwiastków - wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu, cynku, miedzi, manganu i selenu. Smacznego!
Dziękujemy wszystkim osobom, które współorganizowały tę „słodką wycieczkę”.