Zimowe dokarmianie ptaków

Za oknami robi się coraz chłodniej, a temperatura powietrza spada poniżej zera. To oznacza, że na naszą pomoc coraz bardziej liczą żyjące w pobliżu człowieka ptaki. Warto przypomnieć kilka ważnych zasad dotyczących ich dokarmiania w czasie zimy. 

 

Do karmienia ptaków używamy tylko naturalnych produktów – nie przetworzonych przez człowieka! W sklepach bez trudu zdobędziemy kasze, zboża, płatki owsiane, ziarna słonecznika, konopi, dyni, orzechy, suszone owoce oraz gotowe mieszanki nasion dla dzikich ptaków. Dla wielu ptaków przysmakiem jest tłuszcz zwierzęcy (słonina lub łój), a także zalane roztopionym tłuszczem nasiona i orzechy - tzw. zimowe kule. Pamiętajmy jednak, aby słonina nie wisiała zbyt długo (ok. 2-3 tyg), ponieważ gdy zjełczeje może zaszkodzić ptakom. 

 

Ptaków nie wolno karmić produktami solonymi – t.j. orzeszkami solonymi, soloną słoniną, słonym pieczywem. Bardzo niebezpieczny jest pokarm zepsuty (np. spleśniały chleb) lub pieczywo namoczone i zamarznięte. Nie wolno dawać ptakom nie ugotowanego pęczaku oraz innych pęczniejących w przewodzie pokarmowym ziaren! 

 

Jeśli zdecydujemy się na dokarmianie ptaków, podstawową zasadą jest, aby robić to regularnie. Nie chcemy, aby przyzwyczajone do dokarmiania zwierzęta traciły energię w poszukiwaniu jedzenia, jeśli pewnego razu zastaną pusty karmnik. Miejsce wykładania pokarmu powinno być systematycznie sprawdzane i czyszczone, aby nie zalegała tam zepsuta karma. Wybór miejsca jest również ważny. Ptaki muszą czuć się bezpiecznie, aby skorzystać z naszej stołówki. Pamiętajmy zatem, aby dostęp do karmnika był trudny dla zwierząt drapieżnych, np. kotów oraz osłonięty od wiatru.